businessman-discussing-blueprint-with-architects.jpg

V Praze se staví příliš málo bytů ve srovnání s velkými evropskými městy

19.2.2020

Jedním z hlavních důvodů růstu cen nemovitostí v Praze je jejich deficit. Současná roční poptávka města po nových bytech je minimálně 10 000 tisíc bytů, dnes je to však nedosažitelné. Loni byla vydána stavební povolení pouze na stavbu 5 492 nových bytů, což je téměř 2krát méně, než je potřeba města. Poptávka po nemovitostech v Praze stabilně roste, a to i díky trendu přistěhování mladých odborníků a otevírání kanceláří velkých společností.

    Za takových podmínek, kdy poptávka silně převyšuje nabídku, není divu, že cena nemovitosti roste a přitahuje stále velký počet investorů. Od roku 2014 podle poradenské společnosti Deloitte zdražila v Česku nemovitost o 84 %, což svědčí o trendu převýšení poptávky nad nabídkou.

    Pokud bude provedena podrobná analýza počtu vydaných stavebních povolení na výstavbu nových bytů na 1000 obyvatel v průměru za posledních 5 let ve srovnání s jinými regiony České republiky a velkými evropskými městy, Praha ukazuje poměrně nízký výsledek. V hlavním městě se tak v průměru schvaluje výstavba 3,4 bytu na 1000 obyvatel, což je třikrát méně než ve Varšavě nebo Bratislavě a také dvakrát méně než ve Vídni a Mnichově. Celkem se v Česku loni začalo stavět 38 677 nových bytů. Nejvíce bytů se objeví ve Středočeském kraji – 6489. V Praze se naopak stavba velkého počtu nových bytů nedá očekávat. Podle odhadů analytiků by mohl do roku 2030 deficit dosáhnout 100 tisíc bytů. V tomto ohledu lze očekávat, že v nejbližší budoucnosti cena bytů v Praze bude jen prudce stoupat. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení