pexels-pixabay-48148.jpg

Byty, které se pronajímají přes Airbnb, bude potřeba rekolaudovat

24.7.2021

V červenci v rámci kulatého stolu pořádaného Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) proběhla diskuse o problému krátkodobého pronájmu bytů v České republice. Vedoucí oddělení Ondřej Boháč zaznamenal zvýšení počtu bytů typu Airbnb na stejnou úroveň, jaká byla před pandemií covid-19.

     Diskuse se zúčastnil také primátor Prahy, který se negativně vyjádřil o provozování hotelů v obytných budovách. Podle jeho názoru by měl stát kontrolovat a regulovat sféru krátkodobého pronájmu na základě jasných předpisů, a ne tak formálně jako nyní.

     Pražská radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová provedla právní analýzu problému hotelů tohoto typu. Vyplývá z ní, že k trvalému pobytu musí být užíván byt, který je určen k bydlení a má odpovídající právní statut. V případě, že majitel bytu jej pronajímá po většinu roku krátkodobě, bude nutné rekolaudovat nemovitost na objekt poskytující ubytování. Chcete-li to provést, musíte kontaktovat stavební úřady, které mají oprávnění schválit žádost a provést právní změnu statutu bydlení.

     Rovněž byl projednán vývoj metodického akčního plánu pro stavební úřady. Byrokratický proces je poměrně komplikovaný a úřady  takovou zátěž časově nezvládají. Také monitorování situace je poměrně slabé a jsou zapotřebí důkladnější kontroly. Uvažovalo se o možnosti zahájení jednání s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR za účelem vypracování metodického akčního plánu a pomoci stavebním úřadům při kontrolách. V tomto ohledu můžeme očekávat, že v nejbližší budoucnosti bude trh s krátkodobými pronájmy ještě přísněji regulován a obyvatelé Prahy se již nebudou potýkat s nepříjemnostmi způsobenými minihotely ve svých domech.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení