ЧНБ.jpg

Česká národní banka zmírnila svá doporučení pro hodnocení nových hypoték

1.4.2020

Pandemie koronaviru měla negativní dopad na ekonomiky většiny zemí. Česko nebylo výjimkou. V takové nelehké době vedení České národní banky usoudilo, že stávající kritéria pro získání hypotéky jsou příliš přísná.

    Od dubna 2020 začnou platit nové požadavky, které umožní komerčním bankám vydávat hypotéky většímu počtu zájemců.Požadavek na povinnou minimální míru úspor bude snížen ze stávajících 20 % na 10 %.Rovněž vzroste požadavek ve formě poměru celkového čistého příjmu k měsíční splátce hypotéky ze stávajících 45 % na 50 %.Nadále poměr celkové výše dluhu k celkovému čistému příjmu už nebude mít při poskytování hypotéky žádný význam.

    Guvernér České národní banky uvedl, že v minulých letech prováděla ČNB zpřísnění regulace hypotečních úvěrů v souvislosti s optimistickými očekáváními o vývoji ekonomiky. V současné situaci jsou platné požadavky příliš přísné a podle jeho názoru nové rozhodnutí bude přínosné nejen pro ekonomiku, ale i pro ty, kteří chtějí získat hypotéku.Je také třeba poznamenat, že dřívější přísnější kritéria budou platit i nadále pro ty, kdo si berou hypotéku za účelem pozdějšího pronájmu bytu.V praxi se to banky budou moci dozvědět jen v případě, že budoucí zisk z nájemného bude zahrnut do souhrnného čistého příjmu pro posouzení bonity před vydáním hypotéky. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení