pexels-kindel-media-7578893.jpg

Průměrná výše hypotéky navzdory zvýšení úrokové sazby vzrostla

30.8.2021

Každý z nás pozorně sleduje všechny změny na hypotečním trhu. Na základě pozorování analytického portálu Fincentrum Hypoindex bude rok 2021 pravděpodobně zapsán do historie jako nejúspěšnější z hlediska objemu vydaných hypoték.

     Růst je 63 % ve srovnání s ukazateli minulého roku. Pokud jde o počet vydaných hypoték, zvýšení je zhruba o 40 %. Navzdory rekordním objemům analytici poznamenávají, že sazby hypoték se v červenci zvýšily o 10 procentních bodů. V srpnu 2021 tedy byla průměrná sazba hypotéky 2,23 %. V srpnu se také zvýšila průměrná výše hypotéky na 3 215 153 Kč. Růst činil zhruba půl milionu Kč  v ročním srovnání.

     Podle analytiků je růst průměrné výše hypotéky během zvýšení úrokových sazeb způsoben skutečností, že ceny nemovitostí nadále rostou. Je třeba také poznamenat, že za poslední rok stouply ceny bytů v Praze o 9,4 %. Dnes analytici nevidí také žádný důvod k zastavení či snížení tempa růstu cen nemovitostí v Česku. Podle jejich názoru se v příštích několika měsících očekává, že se průměrná výše hypoték přiblíží hranici 3,5 milionu Kč. Průměrné hypoteční sazby v blízké budoucnosti také porostou a podle odhadů analytiků se mohou přiblížit k ukazatelům ledna 2020 – 3 %. Ti, kteří se rozhodli koupit nemovitost před šesti měsíci, tak mohli výrazně ušetřit. Nicméně, pokud jste ještě neměli čas na koupi bytu, neměli byste být zklamáni, protože nyní jsou stále poměrně dobré hypoteční podmínky. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení