Налог.jpg

Vláda schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti

30.4.2020

Vláda České republiky ve čtvrtek 30. dubna 2020 schválila zrušení daně z nabytí nemovitosti. Zákon se bude vztahovat i na operace uskutečněné až do prosince 2019.

    Daň tedy bude vrácena těm, kdo ji již zaplatili. Nový zákon rovněž upravuje podmínku, která určuje povinnost platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti. Daň je ve výši 15 % a měla být zaplacena z rozdílu mezi kupní a prodejní cenou nemovitosti, pokud byla nemovitost vlastněna méně než 5 let. S přijetím nového zákona se tato doba zvýší na 10 let.Podle  ministryně financí byla tato opatření přijatá k boji proti spekulantům i k podpoře potenciálních kupujících.Díky čtyřprocentní úspoře na dani bude nemovitost mnohem dostupnějšía úspory by mohly být vynaloženy na následující vybavení bytu.

    Připomínáme, že daň z nabytí nemovitosti činila 4 % její hodnoty.Od roku 2016 měla být placená kupujícím,dříve se tato povinnost týkala jen prodávajícího. Od daně byl osvobozen ten, kdo si koupil byt v novostavbě, dostal nemovitost na základě darovací smlouvy nebo ji zdědil.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení