0-2.jpg

Vedení Prahy doporučuje zrušit DPH u novostaveb

15.6.2020

Vedení Prahy navrhuje dočasně zrušit DPH z nově prodaných bytů, kupující by mohli ušetřit až stovky tisíc korun, u větších novostaveb by šlo o jeden milion korun a víc. Domácnosti by ušetřené peníze využily například na lepší vybavení domácnosti, za které by stát DPH normálně inkasoval.

    Další významný faktor, který zdražuje nové byty až o deset procent je stavební povolení, na finální stavební povolení pro středně velký rezidenční projekt s několika stovkami bytů se čeká i více než pět let. Vedení Prahy kromě tlaku na vládu kvůli DPH by mělo také zajistit, aby úředníci městských částí ale i na magistrátu stavební řízení zbytečně neprodlužovali. Jakékoliv opatření, které sníží cenu bytů, zvýší dostupnost bydlení, změnu daní by však musela schválit vláda a poté i parlament.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení