pexels-karolina-grabowska-4386373.jpg

Co je to anuitní splátka?

4.8.2021

Každý, kdo má hypotéku, ví, že během stanoveného časového období je nutné bance pravidelně platit každý měsíc pevnou částku. Ale ne každý ví, z čeho se skládá tato fixní částka, které se říká anuita.

     Anuita se skládá ze dvou částí: úroků, které platíme bance za použití peněz, a úmoru, což je splacení jistiny. Poměr těchto dvou částí se během procesu splácení půjčky mění. Zpočátku největší část tvoří úroky ze samotného dluhu a zbylá část se používá ke snížení výše celkového závazku. Časem se dluh snižuje, ale měsíční splátka se nemění. Je to spojené s tím, že úrok, který platíme, je účtován ze zůstatku závazku, což znamená, že s každou platbou se celkový dluh sníží o větší částku a celkový hypoteční úvěr budeme splácet rychleji.

     Anuita je ovlivněna výší půjčky, výší úroku a dobou splatnosti půjčky. Čím vyšší je výše úvěru, tím vyšší bude měsíční splátka a naopak. To samé platí pro procenta. Čím delší je doba splácení půjčky, tím nižší je měsíční splátka.

     Za zmínku stojí, že anuitu nebo měsíční splátku hypotéky lze měnit. K tomu dochází po dohodě s bankou nebo v případě refinancování, změny doby splatnosti úvěru, splacení části dluhu před plánovaným termínem nebo v případě změny úrokových sazeb při nové fixaci. Začali jste například vydělávat více a bylo pro vás pohodlnější platit více měsíčně, abyste ji mohli splatit dříve. Je také třeba si uvědomit, že každoročně můžete získat daňový odpočet na část anuity, ve které platíte úroky z půjčky.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení