pexels-max-vakhtbovych-6588575.jpg

Průměrný Čech vydělá na nový byt za více než 12 let

18.7.2021

Poradenská společnost Deloitte provedla analýzu a porovnala dostupnost bydlení ve 22 evropských zemích. Výpočet byl založen na poměru průměrné mzdy v každé zemi a průměrné ceny nového bytu o rozloze 70 metrů čtverečních.

     Podle výzkumu je nejméně dostupné bydlení v Srbsku, kde si místní budou muset na nákup bytu šetřit 15,2 roku. Nejdostupnější bydlení je v Irsku – 3,1 roku. Česká republika obsadila v žebříčku druhé místo. Průměrný Čech bude muset na nový byt vydělávat 12,2 let. Před rokem to bylo 11,4 roku. Navzdory růstu průměrných mezd rostla hodnota nemovitostí v Česku rychleji. V České republice vzrostly průměrné ceny nemovitostí meziročně o 8,5 %. Třetí a čtvrté místo v hodnocení dostupnosti obsadily Rakousko a Izrael s ukazateli 10,6 roku a 9,2 roku.

     Celkově se dá říci,  že průměrná cena nemovitostí v České republice je stále nižší než v řadě západoevropských zemí, jako jsou Francie, Holandsko a Rakousko. Například průměrná cena nového bytu v sousedním Rakousku je 114 320 korun za metr čtvereční. Pokud bychom to posuzovali výhradně podle měst, pak se nejdražší nemovitosti nacházejí v Paříži, kde průměrné náklady na metr čtvereční činí 331 320 Kč. Pro srovnání, podle údajů společnosti Deloitte je průměrná cena metru čtverečního v Praze 92 690 Kč, v Brně 73 260 Kč a v Ostravě 45 580 Kč. Je také třeba poznamenat, že navzdory krizi a pandemii se hodnota nemovitostí zvýšila ve všech evropských hlavních městech kromě Říma, kde byl zaznamenán pokles o 3,1 %.

     Pokud vezmeme v úvahu průměrnou cenu pronájmu za metr čtvereční, pak nejvyšší hodnota je také v Paříži – 735 Kč za metr čtvereční za měsíc, pak následuje Londýn se 670 Kč a Oslo se 635 Kč za metr čtvereční. Pro srovnání, v Praze se průměrná cena pronájmu za metr čtvereční pohybuje kolem 295 Kč za měsíc.  

Zdroj: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/cz/Documents/real-estate/Property_index_2021.pdf

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení