pexels-anna-nekrashevich-6802042.jpg

Vyplatí se dnes koupě bytu jako investice?

14.7.2021

Koupě nemovitosti je poměrně vážné rozhodnutí, které přijímáme za účelem dosažení jednoho ze dvou cílů. První je pokrytí potřeb člověka nebo členů jeho rodiny na bydlení. Druhým je investování do nemovitostí za účelem generování příjmů z pronájmu a také očekávání zvýšení tržní hodnoty vybraného objektu.

     Hodně lidí se stále domnívá, že investice do nemovitostí je jedním z nejbezpečnějších a nejtransparentnějších způsobů investování. Získání příjmu z pronájmu nevyžaduje konkrétní odborné znalosti a spoustu času. Nízké hypoteční sazby dělají nákup nemovitosti ještě výnosnějším a atraktivnějším. Rovněž stojí za zmínku, že za posledních několik let se cena bytů v České republice zvyšovala o více než 10 % ročně.

     Je však třeba poznamenat, že nemovitosti v Praze jsou velmi drahé,  úrokové sazby hypoték začínají stoupat a ceny nájmů klesají kvůli přílivu bytů na trh, které byly pronajaty přes Airbnb. Zjevně stojí za to si položit otázku: vyplatí se dnes koupit byt jako investici? Pojďme si na ni odpovědět. Růst hodnoty nemovitostí v České republice je dán tím, že poptávka výrazně převyšuje nabídku. Jinými slovy, obyvatelstvo potřebuje více bytů, než je v současnosti fyzicky na trhu dostupných. Česká ekonomika se rychle rozvíjí, do země přichází mnoho mladých profesionálů, ale nestaví se tolik bytů, kolik by bylo potřeba.

     Není proto důvod se domnívat, že ceny jsou na vrcholu a v dohledné době budou klesat. Pokud jde o trh s pronájmy, je třeba rozumět tomu, dočasná snížení nehrají v horizontu dlouhodobého plánování významnou roli. U hypotečních sazeb je situace následující: Česká centrální banka je zvýšila, ale podle analytiků konkurence na bankovním trhu nedovolí, aby hypoteční sazby výrazně vzrostly. A proto lze očekávat, že zůstanou na stávající úrovni. Když to shrneme, je jasné, že v dohledné budoucnosti se nemovitosti nestanou dostupnějšími a podmínky hypotečních úvěrů vyhodnějšími, než jsou dnes. A proto byste s rozhodnutím o koupi bytu neměli dlouho čekat. Tato investice se jistě vyplatí. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení