airbnb-3399753_1920.jpg

Trh krátkodobých pronájmů bude ještě více kontrolován státem

15.4.2020

V dubnu senát schválil nový zákon, podle něhož platformy krátkodobých pronájmů, jako jsou například Airbnb, Booking a další, musí sdílet státu informace o všech svých hostech a poskytovaných službách.

    Takovým způsobem jsou platformy krátkodobého pronájmu povinny do 30 dnů poskytnout kompletní informace o uzavřených smlouvách, včetně počtu a cen ubytovacích služeb, adres bytů a kontaktních údajů vlastníka. Kromě toho bude také nutné sdílet podrobné informace o hostovi na požadavek hygienické služby. V případě, že platforma odmítne předávat tuto informaci živnostenskému úřadu do 30 dnů, bude to považováno za přestupek, za který hrozí pokuta až do jednoho milionu českých korun. Přijatá opatření by měla zabránit šíření koronaviru a usnadnit pátrání po lidech, kteří mohli být v kontaktu s nakaženými. Stojí za zmínku i to, že to není poprvé, kdy se vláda zajímá o ty, kdo pronajímají bydlení na denní bázi. Ještě v roce 2018 Finanční správa ČR oznámila, že má informace o osobách, které se vyhýbají placení daní a uvádí nesprávné informace o svých příjmech. Byly jim zaslány písemné výzvy k podání řádného nebo dodatečného daňového přiznání se správnými údaji.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení