hands-agent-client-shaking-hands-after-signed-contract-buy-new-apartment.jpg

Už nemůže být každý realitním makléřem v Česku

11.3.2020

Od 3. března platí nový zákon o zprostředkování v oblasti nemovitostí. Jeho hlavním cílem je ochrana klientů realitních kanceláří proti nekalým makléřům a zlepšení fungování celého trhu. Dříve mohl téměř každý pracovat jako realitní makléř, nyní bude zákon vyžadovat odbornou kvalifikaci

    Zákon stanoví následující možnosti pro získání práva pracovat jako realitní makléř:

  • Vysokoškolské vzdělání v právních, ekonomických a stavebních oborech nebo v jiných oblastech souvisejících s nemovitostmi. 

  • Vysokoškolské vzdělání v oboru nesouvisejícím s nemovitostmi nebo středoškolské vzdělání s podmínkou 3leté praxe v oblasti nemovitostí v obou případech. 

  • Titul bakaláře nebo MBA v oboru souvisejícím s nemovitostmi s podmínkou roční odborné praxe.

  • Složení odborné zkoušky bez ohledu na úroveň vzdělání. 

    Současný makléř má šest měsíců na to, aby potvrdil své vzdělání, pracovní zkušenosti nebo složil zkoušku. Budoucí makléři budou muset předložit všechny potřebné dokumenty již při podání žádosti. Ministryně pro místní rozvoj České republiky se domnívá, že se po přijetí nového zákona není třeba obávat zvýšení cen realitních makléřů. Koneckonců zákon ovlivní především nekalé makléře, kteří zmizí z realitního trhu.

    Je třeba poznamenat, že momentálně působí v České republice 909 oficiálních realitních makléřů. Jedná se o jeden z nejnižších ukazatelů ze všech zemí Evropské unie.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení