pexels-daniel-frank-589989.jpg

Ceny bytů v Praze a krajských městech nadále rostou navzdory „koronakrizi“

3.12.2020

V současné době zůstávají nemovitosti v České republice spolehlivou investicí. Podle analýzy důvěryhodné poradenské společnosti „Deloitte“ činil průměrný růst cen bytů v České republice od roku 2014 do současnosti 84 % a více než 10 % v roce 2020.

    Minulý rok byl poměrně složitý pro mnoho hospodářských odvětví. Někteří analytici předpovídali recesi na realitním trhu. Ta však nenastala, naopak v celé České republice lze pozorovat stabilní zvyšování cen v průměru za metr čtvereční. Za zmínku stojí také to, že podle Eurostatu je Česká republika v současné době na 5. místě z hlediska růstu cen nemovitostí v rámci EU. 

    V roce 2020 byl nejvyšší růst cen zaznamenán v Liberci – o více než 30 %, druhé místo obsadilo Ústí nad Labem s růstem o 28,8 %. V Brně ceny stouply o 22,9 %, zatímco v tradičně nejdražší Praze byl růst cen bytů 10,4 %. V Karlových Varech naopak ceny nemovitostí poklesly v průměru o 7,4 %. 

    Stabilní růst cen nemovitostí v České republice pokračuje i během pandemie a existuje k tomu vysvětlení. Vzhledem k vysoké poptávce po pražských nemovitostech a její omezené nabídce se ceny nových bytů v České republice za posledních 7 let téměř zdvojnásobily. Je třeba poznamenat, že tempo růstu cen nových bytů se v poslední době ve skutečnosti zpomalilo, ale v blízké budoucnosti nelze očekávat pokles cen nemovitostí. Existují všechny důvody se domnívat, že současný trend stabilního růstu bude pokračovat a investice do nemovitostí zůstanou stejně spolehlivé jako nyní. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení