Úrokové sazby rostou, jak s tím naložit.jpg

Úrokové sazby rostou, jak s tím naložit?

27.5.2022

Rostou ceny nemovitostí a zdražují hypotéky. Přesto touha mladých lidí pořídit si vlastní bydlení se zatím nesnižuje.

     Budoucnost úrokových sazeb neznáme a všechny prognózy zůstanou jen nadějí, a proto vybereme ty optimističtější.

     Podle odhadu ČNB je pravděpodobné, že bankovní rada ještě před letními prázdninami zvýší své úrokové sazby, ty by se dostaly nejvýše od roku 1999, kdy průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů převyšovala 10 %. V současné době ČNB uvažuje o zvýšení úrokových sazeb nad úroveň 6 – 6,5 %. Tato výše však nemusí být konečná.

     Přiblížení se k hranici 10 % nelze vyloučit pravděpodobně koncem letošního roku, nebo na začátku příštího – to předpovídá Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. A proto doporučuje počkat se žádostí o hypoteční úvěr. Podle jeho názoru nejprve hypotéky zdraží až na 10 %. Poté však je možné očekávat postupné snižování úrokových sazeb na úroveň kolem 2 %. Zlevnění hypoték by se mělo projevit již v roce 2025. Tato předpověď vychází z prognóz dluhopisových trhů v USA a Německu pro léta 2027 až 2032.

     Vyplatí se tedy počkat se žádostí o hypotéku? Pokud žadatel nepřijde o optimismus a pokud mu to životní situace dovoluje, tak určitě ano. Bohužel tato situace způsobí pokles lidí, kteří budou ochotni a schopni za těchto podmínek investovat do bydlení.

     Jak tedy postupovat v této složité situaci?

  • Promyslet všechny možnosti vlastního financování.
  • Nechat si od banky vypracovat nabídku. V současné době je konkurence mezi bankami dost velká a je tedy možné domluvit individuální podmínky.
  • Udělat si finanční rezervu. Pro vytvoření rezervy platí například pravidlo 50:20:30, kdy 50 % příjmu jde na nutné výdaje (bydlení, jídlo, doprava), 20 % příjmu slouží jako finanční rezerva a 30 % příjmu tvoří osobní výdaje a volný čas.

     V případě, že není možné splácet jakýkoliv úvěr, který banka již poskytla, je nutné co nejdříve situaci řešit. Informovat banku, požádat o odklad, splátkový kalendář apod. Naděje na vyřešení dluhu se většinou najde, pokud se začne hledat včas.

     Finanční poradci v kanceláři společnosti VESSAN Holding mají dostatečné informace a spoustu zkušeností s řešením financování bydlení a s uložením investic. Domluvte si setkání, jsme vám k dispozici.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení