abstract-financial-freedom-still-life-assortment.jpg

V příštím roce developeři plánují zvýšit cenu nemovitostí o 9 %

5.11.2021

Analytická společnost CEEC Research zkoumá trh s nemovitostmi a také provádí každoroční průzkumy mezi developery. Podle údajů získaných z posledního průzkumu se 91 % dotázaných developerů domnívá, že v roce 2022 cena jejich nemovitostí vzroste o 9 %.

     Ostatní dotázaní developeři zatím zvýšení cen neplánují a v příštím roce nemají v úmyslu ani jejich snížení. Důvodem tohoto rozhodnutí je rostoucí inflace a převyšující poptávka nad nabídkou po nemovitostech v Česku.

     Podle CEEC Research bude mít poptávka po nemovitostech v příštím roce stále  rostoucí trend. To potvrzuje i ředitel JRD Development Martin Svoboda. Vysvětluje to na příkladu Prahy tím, že město ročně potřebuje 10 000 nových bytů, což je spojeno především s potřebou v bydlení obyvatel Prahy. Pokud jde o objem výstavby, ročně se na trhu objevuje asi 5-7 tisíc nově postavených a do provozu uvedených bytů. Je zřejmé, že v takové situaci bude poptávka i nadále převyšovat nabídku, což povede k dalšímu růstu cen nemovitostí. Český statistický úřad upozornil, že se mimo jiné zvýšily reálné ceny stavebního materiálu, a to má skutečný dopad na náklady na výstavbu nemovitostí. Co se týče vydaných stavebních povolení, v srpnu v meziročním srovnání byl zaznamenán nárůst o 7,6 %. Dostavěných bytů však bylo o 27,6 % méně.

     Pokud uvažujete o koupi nemovitosti, v roce 2022 neočekávejte pokles cen. Byty budou pravděpodobně jen zdražovat. Doporučujeme vám, abyste své rozhodnutí neodkládali a kontaktovali nás. Rádi vám poradíme a vybereme pro vás to nejlepší řešení.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení