saving-money-house.jpg

Rok 2020 je nejlepší doba pro nákup nemovitostí v Česku

29.7.2020

Tento rok bezpochyby změnil naše životy. Koronakrize negativně ovlivnila spoustu odvětví ekonomiky – vzrostla nezaměstnanost, některé oblasti podnikání prožívají své těžké časy a někdo se dostal do finančních problémů. Nicméně stojí za zmínku to, že od začátku roku Česko zažilo i pozitivní zprávy – zejména na trhu s nemovitostmi. Analytici odhadují, že rok 2020 představoval nejlepší období na nákup nemovitostí v Česku.

    I přestože v současné době jsou nemovitosti stále jedním z nejbezpečnějších aktiv, je důležité poznamenat 3 nové faktory, které činí z nákupu nemovitostí v roce 2020 nejlepší investici: 

  • Zrušení daně z nabytí nemovitosti ve formě 4 %

    Vláda schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Přitom daň bude vrácena i těm, kdo koupili nemovitost po prosinci 2019. Zrušení daně znamená, že reálné náklady na nákup nemovitosti budou podstatně nižší.

  • Zjednodušení podmínek pro získání hypotéky Českou národní bankou

    Od dubna 2020 začaly platit nové zjednodušené požadavky na získání hypotéky. Povinná minimální úspora byla snížena ze stávajících 20 % na 10 %. Požadavek v podobě poměru celkového čistého příjmu k měsíční splátce hypotéky se zvýšil ze stávajících 45 % na 50 %. A poměr celkové výše dluhu k celkovému čistému příjmu už se nebere v potaz při vydávání hypotéky. Tímto způsobem umožňují nové podmínky získat hypotéku většímu počtu zájemců. 

  • Zachování možnosti odpisu úroků zaplacených z hypotéky

    I bez ohledu na to, že byl přijat nový zákon o zrušení daně z nákupu nemovitosti, bude i dále platit nárok na odpočet hypotečních úroků ze základu daně. Za zmínku však stojí to, že maximální výše odpočtu bude snížena z 300 tisíc korun na 150 tisíc ročně.  

    Tímto způsobem je tedy současná situace optimální pro ty, kdo se rozhodli nemovitost koupit právě teď. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení