pexels-karolina-grabowska-4476375.jpg

Developeři budou přispívat na zlepšení městské infrastruktury

18.8.2020

V souladu s novými navrženými pravidly pražského magistrátu by se předpisy, podle kterých se budou muset developeři při realizaci svých projektů podílet na zlepšování městské infrastruktury, měly stát transparentnějšími.

    Celková částka příspěvku bude záviset na celkové ploše projektu a na změnách územního plánu, které zvýší hodnotu pozemku investora. V případě, že developer nepožádá o změnu plánu, bude částka jeho příspěvku nižší. Celková částka se tedy bude počítat podle dvou tarifů v závislosti na konkrétní situaci. 

    V takovém případě by výše platby mohla být v rozmezí 500 až 1000 Kč za každý metr čtvereční projektu. V případě změny územního plánu se částka bude pohybovat od 1500 do 2000 Kč za metr čtvereční. Konečná částka však nebyla určená. Cílem tohoto návrhu pravidel je vytvořit transparentní podmínky jak pro developery, tak i pro samotné město. Tímto způsobem developer není povinen plnit požadavky, které jdou nad rámec jeho závazků, a Praha bude mít jasnou představu o tom, kdo bude zajišťovat městské osvětlení, komunikační opravy, a vytvoří podmínky pro provoz městské hromadné dopravy v nových městských čtvrtích. Nové požadavky umožní developerům mít jasnou představu o svých povinnostech vůči městu a horní výši příspěvku. Tím se zkrátí délka schvalování urbanistických požadavků a zvýší se efektivita a transparentnost při získávání stavebních povolení. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení