casually-dressed-unrecognizable-couple-hugging-posing-with-paper-cutout-house.jpg

Češi si na bydlení půjčují rekordní částky

8.9.2020

Během posledního půl roku se průměrná výše hypotečního úvěru výrazně zvýšila a v srpnu 2020 dosáhla 2,8 mil. Kč. Dle podrobných statistik činila v srpnu loňského roku průměrná výše hypotečního úvěru 2,32 mil. Kč.

    Podle šéfa poradenské společnosti Golem Finance s.r.o. je to především kvůli tomu, že poptávka po dražších bytech v atraktivních lokalitách stále roste. Zvýšení průměrné výše hypotečního úvěru je také způsobeno skutečností, že se mnoho investorů snaží ponechat si část vlastních úspor na vytváření rezerv nebo na další vybavení koupeného bytu.Zámožní kupující a ti, jejichž profesionální aktivity nebyly ovlivněny pandemií koronaviru, se začali aktivně zajímat o investice do spolehlivých aktiv, která nepodlehnou inflaci a dlouhodobě vykazují stabilní návratnost.

    Zájem o hypotéky roste mimo jiné i díky jejich zlevňování.V současné době lze pozorovat nejnižší sazby hypoték od listopadu 2017.Zjednodušily se také podmínky pro získání hypotéky,když na jaře Česká národní banka snížila povinnou minimální míru úspor z 20 % na 10 % hodnoty nemovitosti.

    Stabilní hypoteční trh stimuluje růst hodnoty nemovitostí.Podle zářijového průzkumu poradenské společnosti Deloitte se ceny bytů v Praze a regionálních městech zvýšily v průměru o 10,4 % ve druhém čtvrtletí roku 2020.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení