stay-home-concept-wooden-table-side-view-hand-holding-wooden-cube.jpg

Letos se v Česku dokončilo nejméně bytů za posledních 7 let a poptávka stále roste

19.11.2020

Podle Českého statistického úřadu bylo v Praze od ledna do srpna 2020 postaveno 3010 bytů, což je o 554 méně než ve stejném období loňského roku. Ve srovnání s předminulým rokem činil rozdíl 905 bytů, tím je současný ukazatel nejnižší od roku 2013.

    Podle předpokladu Institutu plánování a rozvoje (IPR)vedou současné objemy výstavby ke zvýšení počtu dostavěných bytů v příštích letech. Během následujících několika let se dá očekávat, že se v Praze ročně dostaví kolem 6 tisíc nových bytů.Ani tento ukazatel, který dvojnásobně překračuje současné objemy, ale nestačí k zastavení růstu cen nemovitostí.Roční potřeba nových bytů v Praze je kolem 10 tisíc, což v současných podmínkách není prostě realizovatelné.Poptávka po nemovitostech stabilně roste, což stimuluje růst cen. Například v Praze v září 2020 činila průměrná cena nového bytu 8 455 226 Kč, což je zhruba o milion korun více než v roce 2019,a to i navzdory krizi vyvolané pandemií koronaviru. 

    Pokud se jedná o pražské správní obvody, z hlediska počtu momentálně stavěných bytů si Praha 5 drží vedoucí pozici.V současné době se tam staví 20 developerských projektů s 2 270 byty.Druhé místo obsadila Praha 8 se 17 projekty s 1 610 byty. Následuje Praha 9 se 13 projekty v celkové výši 1536 bytů. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení