Rekordní prodeje a rekordní ceny pražských bytů1.jpg

Rekordní prodeje a rekordní ceny pražských bytů

7.1.2022

Pražský realitní trh během roku 2021 zažil spoustu rekordů. Developeři zaznamenali rekordní objem prodejů a zároveň byl vydán nejvyšší objem hypoték v historii. V roce 2021 se v Praze prodalo 7 450 bytů, což je o 28 % více než v roce 2020. Celková výše všech prodejů činila 57 miliard Kč.

     Průměrná cena jednoho metru čtverečního nového bytu v Praze dosáhla v roce 2021 137 946 Kč. V porovnání s rokem 2020 se jedná o 27,9% meziroční růst. Hlavním motorem vzestupu poptávky byli soukromí a institucionální investoři. Podíl institucionálních investorů se v poslední době na pražském trhu zvyšuje. 

     K dnešnímu dni je na pražském trhu k dispozici kolem 2 850 volných bytů, což představuje objem, který je podobný objemu prodeje za jedno čtvrtletí v roce 2021.

     Pomalý schvalovací proces výrazně ovlivňuje nedostatek volných bytů a vysoké ceny, způsobené nedostatkem nabídky v porovnání s poptávkou. V některých případech může trvat schvalovací proces na výstavbu bytového domu víc než 10 let. Podle analytiků společností Trigema, Central Group a Skanska Reality je nyní v Praze přes 130 tisíc bytů v různých stádiích přípravy v celkové hodnotě přes 1,2 bilionu korun. 

     Nicméně, Praha zůstává velmi atraktivní z pohledu koupě nemovitostí. Podle ředitele developerské firmy Central Group byla v loňském roce povolena v hlavním městě stavba lehce přes 7 000 bytů, což je o něco méně, než bylo prodáno. V jiných evropských městech, například ve Varšavě, Vratislavi a Krakově, je ročně povoleno stavět a prodá se bytů více, i přesto, že tato města nejsou atraktivnější než Praha.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení