pexels-gerzon-piñata-9405517.jpg

Český statistický úřad zaregistroval zvýšení objemu staveb v celé republice

6.8.2021

Podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu se objem výstavby na konci druhého čtvrtletí roku 2021 zvýšil o 7,9 %. Co mohlo přispět k rychle rostoucímu a dynamickému trendu objemu staveb v celé České republice?

     Tento pozitivní ukazatel je spojen především s růstem počtu vydaných povolení na výstavbu nemovitostí a zahájením modernizace českého byrokratického systému v oblasti nemovitostí. Navzdory skutečnosti, že bylo vydáno 8 232 povolení, což je o 4,9 % více než loni, náklady na proces vydávání dokladů, potřebných ke stavbě, se téměř zdvojnásobily. Také se podle čtvrtletních zpráv statistického úřadu zvýšily o 6,7 % průměrné mzdy pracovníků ve stavebnictví.

     Nelze také ignorovat zvýšení počtu bytů uvedených do provozu. Na konci čtvrtletí letošního roku bylo zprovozněno 4 246 bytů, což je o 54,7 % více než ve stejném období loňského roku. Ve velkých městech České republiky, jako je Praha či Liberec, a také v celém Jihomoravském kraji byla uvedena do provozu řada nových rezidenčních komplexů a projektů.

     Pokud jde o druhé čtvrtletí letošního roku, úřady České republiky vydaly 24 971 povolení k výstavbě nemovitostí. Při srovnání těchto údajů se stejným čtvrtletím loňského roku lze dojít k závěru, že dynamika vydávání povolení má trvale rostoucí trend a činí 11,1 %. Počet bytů zprovozněných v celé České republice činil 11 895 bytových jednotek, což je o čtvrtinu více než ve druhém čtvrtletí roku 2020.

     Pozitivní dynamika stavebnictví v celé České republice určitě přinese všem jen radost. K úplnému vyřešení problému nadměrné poptávky nad nabídkou je však zapotřebí další zdokonalení povolovacího systému a postupné snižování byrokracie.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení