Zdražení hypoték a zpřísnění podmínek v roce 2022.png

Zdražení hypoték a zpřísnění podmínek v roce 2022

19.1.2022

V polovině loňského roku začala česká centrální banka reagovat na rostoucí inflaci zvýšením úrokových sazeb. Již v prosinci 2021 byla zvýšena základní sazba, za kterou komerční banky dostávají prostředky od centrální banky, na 3,75 %, což způsobilo zvýšení hypotečních sazeb na úroveň 4–5 % p.a. To je nejvyšší hodnota na trhu za posledních 10 let. Na začátku roku 2021 byly hypotéky vydávány za méně než 2 %.

     Hypoteční sazby jsou stále podstatně nižší než samotná inflace, která podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu dosáhla v lednu 2022 rekordních 9,9 %. Podle vedoucího oddělení hypotečních úvěrů České spořitelny Filipa Belanta je možný scénář, kdy hypotéky budou vydávány za více než 6 % p.a., ale více pravděpodobné je, že se budou držet na úrovni 5–6 % p.a. 

      Na jaře plánuje česká centrální banka zpřísnit podmínky pro získání hypotéky. Dnes potřebujete mít k jejímu získání pouze 10 % z hodnoty nemovitosti, ale od dubna 2022 bude požadováno minimálně 20 %.

     I přes výrazný nárůst úrokových sazeb se celkový objem vydaných hypoték v roce 2021 přiblížil hranici 430 miliard korun, což výrazně překonalo ukazatele z minulých let.  V roce 2020, který byl donedávna považován za rekordní z hlediska celkového objemu poskytnutých hypoték, bylo vydáno o 173 miliard korun méně než v roce 2021. 

     

     Ekonom ČSOB Petr Dufek podotýká, že tak vysoké objemy vydaných hypoték souvisí i s růstem cen nemovitostí. Za růst celkového objemu vydaných hypoték může nejen vyšší poptávka, ale i vyšší průměrný objem jedné hypotéky.

     Nejvýhodnější podmínky na trhu hypoték dnes nabízí Fio banka. Pokud je úroková sazba  zafixována na 5 let, můžete očekávat hypotéku se sazbou od 3,98 %. V případě fixace na 1 nebo 3 roky bude sazba od 4,08 %. Moneta Money Bank nabízí úrokové sazby od 4,19 % při fixaci na 5 let. 

     Pokud máte zájem pořídit si nemovitost, rádi vám s jejím výběrem pomůžeme a zajistíme vám financování za těch nejlepších podmínek. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení