close-up-hand-holding-miniature-shopping-cart-with-paper-house-keys-against-blue-background.jpg

Jak dlouho si bude průměrný obyvatel Prahy vydělávat na byt?

14.12.2020

Průměrný Pražan by si mohl vydělat na koupi bytu v Praze o velikosti 70 metrů čtverečních za 13,9 let. Ukazatel dostupnosti bytů v Praze se letos zlepšil. V minulém roce by se za stejný byt muselo platit 14,1 průměrné hrubé roční mzdy.

    Důvodem je především to, že platy v Praze v roce 2020 rostly o něco rychleji než ceny bytů. Index dostupnosti bydlení se počítá na základě údajů Ministerstva práce a sociálních věcí a také na bázi informací o cenách nemovitostí od společností, jako jsou Central Group, Trigema a Skanska Reality. V roce 2020 činila průměrná hrubá mzda v Praze 48 035 Kč a průměrná cena bytu o velikosti 70 metrů čtverečních mírně přesáhla hranici 8 milionů Kč. 

    Ve srovnání se sousedními velkými evropskými městy zůstává bydlení v Praze nejméně dostupné. Například průměrný obyvatel Vídně, Varšavy nebo Berlína bude moci vydělat na podobný byt v průměru o 5 let rychleji. Podle šéfa developerské společnosti Central Group je to dáno především tím, že v Praze poptávka po nemovitostech výrazně převyšuje nabídku. Kromě toho získání stavebního povolení v sousedních zemích netrvá tak dlouho jako v Česku. Konkrétně v Mnichově a ve Vídni se v přepočtu na tisíc obyvatel staví 2–3krát více bytů než v Praze.

    Poptávka po nemovitosti roste v Česku i nadále. Je to dáno i tím, že letos Česká národní banka zmírnila požadavky na poskytování hypotečních úvěrů. Kromě toho úrokové sazby klesají již sedmý měsíc a v současné době činí aktuální průměrná úroková sazba hypoték jen 2,02 % ročně. Také stojí za zmínku to, že kvůli pandemii a nejisté současné situaci zůstávají investice do nemovitostí jedněmi z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení