Developeři začínají vyvíjet projekty nájemního bydlení.png

Developeři začínají vyvíjet projekty nájemního bydlení

3.2.2022

Obyvatelé České republiky tradičně preferují vlastní bydlení. Podle Eurostatu ve vlastním bytě či domě bydlí téměř 80 % Čechů, přičemž průměr celé Evropy je 69 %. Největší rozdíl je patrný ve srovnání Prahy s jinými velkými městy.

     Například ve Vídni si pronajímá bydlení 78 % občanů, zatímco v Praze kolem 32 %.Za zmínku však stojí, že kvůli rychlému růstu cen nemovitostí v České republice a v poslední době i výrazně zdražujícím hypotékám si vlastní bydlení může dovolit stále méně lidí. Na nové trendy na realitním trhu reagují někteří developeři zvýšením zájmu  o trh nájemního bydlení. 

     Jedním z takových developerů je Finep, který zvyšuje stavbu bytů, určených k pronájmu. Například v loňském roce bylo v projektu Rezidence Pergamenka prodáno 164 bytů fondu Heimstaden, který tímto vstoupil na pražský trh. Také pro fond Zeitgast již developer dokončil výstavbu nájemních bytů v projektu Kaskády Barrandov. Zástupci Finepu uvedli, že podíl takových projektů bude během několika let tvořit třetinu jejich stavebního portfolia. 

     Podobné plány má i řada dalších developerských společností. Například firma Trigema postaví bytový dům se 140 jednotkami, určenými pouze k pronájmu, a byty zůstanou ve vlastnictví developera. Takový pracovní model je standardní v mnoha zemích západní Evropy. Jedná se o projekty, které byly původně plánovány výhradně k prodeji, ale záměr se změnil v reakci na změny na trhu.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení