pexels-sora-shimazaki-5668772.jpg

Jaké změny přinese nový stavební zákon?

14.7.2021

Mnoho let se mluví o novém stavebním zákoně, který pomůže snížit náklady a zrychlit a zjednodušit postup při vydávání stavebních povolení. Dlouhodobě na realitním trhu poptávka výrazně převyšuje nabídku a již mnoho let je každému jasné, že nový zákon je jediným způsobem, jak stabilizovat situaci na trhu.

     Poté, co bude zákon schválen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR, nezbývá než čekat na podpis prezidenta. Očekává se, že nový zákon začne platit v roce 2023. Pojďme společně zjistit, co nás čeká.

  1. Jednou z poměrně kontroverzních změn je přesun stavebních úřadů na státní úroveň. Připomínáme, že dnes plní své povinnosti na úrovni každé konkrétní městské části. Podle mnoha analytiků to povede ke zvýšení vládních výdajů. Předpokládá se, že činnost úřadů bude transparentnější. 
  2. Státní správa stavebních úřadů bude složena ze tří instancí. První instance se bude nacházet v každé obci a bude orientována na přijímání žádostí. Druhá bude umístěna v Praze a bude se specializovat na řešení sporů a odvolání. Rovněž se bude zabývat výstavbou strategických projektů, jako je například letiště nebo dálnice. Třetí instance je nejvyšší a bude se nacházet v Ostravě. 
  3. Integrace dalších orgánů, jako je například Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, se stavebními úřady. Faktem je, že jejich souhlas je často nezbytný pro vydání stavebního povolení, což často vede k příliš dlouhému projednávání žádosti a zpomalování procesu. 
  4. Zrychlení a digitalizace podání a schválení žádostí o vydání stavebního povolení. Od roku 2023 bude spuštěn speciální Portál stavebníka, kam bude možné nahrávat všechny potřebné dokumenty a také sledovat průběh řízení. Doba schválení se také zkrátí na 30 dnů u jednoduchých projektů, na 60 dnů u ostatních a na 120 dní u těch, které vyžadují posouzení vlivu na přírodu a životní prostředí.

     Nový stavební zákon vstoupí v platnost již brzy. Věříme, že pomůže zjednodušit a urychlit výstavbu nových projektů, které v nejbližší době stabilizují situaci na realitním trhu.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení