mortgages-loan-finance-real-estate-remixed-media.jpg

Časy levných hypoték skončily, ale neztrácejte neději

8.11.2021

Minulý týden česká centrální banka zareagovala na růst inflace zvýšením úrokových sazeb o 1,25 % na 2,75 %. Výsledkem bylo zdražení úvěrů a hypoték. I když v poslední době byly poskytovány hypotéky se sazbou nižší než 2,5 % ročně, dnes komerční banky žádají více než 4 %.

     Ekonomové předpokládají, že v blízké budoucnosti by se hypotéky mohly vyšplhat i na více než 5 %. To samozřejmě ovlivní i celkové výdaje na nákup nemovitostí. Také klienti, kterým končí fixace úrokových sazeb na hypotéky, se musí připravit na zvýšení plateb. Například u hypotéky ve výši 3 milionů korun může měsíční splátka stoupnout zhruba o 2,5 tisíce. Je však třeba si uvědomit, že hypotéka je dlouhodobý produkt a rozhodnutí o používání tohoto druhu financování se přijímá několik desítek let dopředu. To znamená, že kolísání úrokových sazeb je přirozený proces a nemělo by obtěžovat ty, kteří kupují nemovitosti pro osobní potřebu nebo na investici. Protože v dlouhodobém horizontu klient de facto splatí hypotéku dle průměrné sazby za celé období.

     Podle analytiků zdražení hypoték povede ke změně na trhu s nájemními nemovitostmi. Je zřejmé, že se poptávka po nich zvýší, a proto někteří lidé odloží nákup nemovitosti a budou dávat přednost pronájmu. Na základě této skutečnosti lze v nejbližší budoucnosti očekávat růst cen nájemného, což pozitivně ovlivní investory. Také předpokládají, že zvýšené nájemné bude schopno pokrýt zvýšené náklady na hypotéku. Ale i když máte v úmyslu koupi nemovitosti pro osobní potřebu, pak rostoucí úrokové sazby by pro vás neměly být tak velkou nepříjemností, protože již v roce 2022 plánuje 91 % developerů zvýšit ceny svých bytů o 9 %. Z tohoto důvodu je plánovaný nákup nemovitosti lepší neodkládat. V případě, že potřebujete poradit, můžete nás vždy kontaktovat a rádi vám pomůžeme.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení