construction-concept-with-engineering-tools.jpg

Poptávka po investičních bytech stále roste, ale nabídka klesá

16.11.2020

Podle statistik informačního portálu „Cenová mapa“ bylo v říjnu 2020 v Praze postaveno 536 nových bytů, což je o 28 % méně než ve stejném období loňského roku. Dle developerských společností Central Group, Skanska Reality a Trigema poklesly prodeje pouze o 7 %. Poptávka po novostavbách roste hlavně díky investorům, kteří kupují byty za účelem následujícího pronájmu. Například podle developerské společnosti Finep tvoří investoři více než 70 % poptávky.

    Silný růst poptávky po investičních bytech potvrzuje také agentura Media Buyers, která zpracovává marketingové strategie pro developery.Podle majitele agentury je to spojené s poskytováním nízkých úrokových sazeb hypotéky ve srovnání se skutečnou mírou inflace, zjednodušením podmínek pro získání hypotékya také finančními úsporami majetných občanů, kteří se v současné době rozhodují investovat do nemovitostí. Obchodní ředitel developerské společnosti JRD rovněž poznamenává, že podle jeho predikce můžeme očekávat minimálně 5% růst cen na byty v Praze v příštím roce. Podle něj by se v příštím roce neměl očekávat pokles trhu s nemovitostmi.Můžeme však předpokládat pokles tempa prodeje,vždyť většina bytů v developerských projektech bude vyprodána ještě před kolaudací. Počet vydaných stavebních povolení však každým rokem klesá.

    Lídr hypotečního trhu – Hypoteční banka potvrzuje růst poptávky po hypotékách a předpokládá, že rok 2020 bude rekordní z hlediska objemu vydaných hypoték. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení