pexels-pixabay-416405.jpg

Získání stavebního povolení v Česku se po přijetí nového stavebního zákona zrychlí

1.9.2020

V pondělí 24. srpna ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová oznámila, že vláda schválila nový stavební zákon. Ministerstvo pro místní rozvoj tak zkrátí lhůtu pro projednání žádosti o vydání stavebního povolení u větších projektů ze stávajících 5,4 let na 1 rok.

    Základními principy nového zákona je to, že začne nyní probíhat integrace dotčených orgánů do stavebních úřadů, lhůty vyřizování všech žádostí budou pevně stanoveny, dojde k přijetí opatření proti nečinnosti a objeví se princip odvolání. Je také třeba poznamenat, že už nadřízený úřad nebude moci vracet věc k novému projednání. Vzhledem ke snížení byrokracie a počtu stavebních úřadů se očekává, že získání stavebních povolení se po účinnosti nového zákona zrychlí.

    Zákon byl kritizován představiteli opozičních stran a nyní bude předán Poslanecké sněmovně k dalšímu projednání a případnému doplnění. Očekává se však, že nový zákon bude platit od jara příštího roku a plně nabude účinnosti v polovině roku 2023. Proces získání stavebního povolení v Česku se tak výrazně zrychlí a v blízké budoucnosti lze očekávat vznik ještě většího počtu zajímavých developerských projektů.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení