macro-shot-of-financial-mortgage-concept.jpg

Průměrná sazba hypotéky v listopadu klesla pod rekordní 2 %

17.12.2020

Zájem o hypotéky v České republice stále roste. Rok 2020 byl nejúspěšnějším v historii z hlediska celkového objemu poskytnutých hypoték, který přesáhl 254 miliard Kč. Růst činil téměř 40 % ve srovnání s předchozím rokem. V letošním roce banky poskytly také o 2 000 hypoték více než loni a průměrná výše úvěru vzrostla o 365 646 Kč na 2 966 150 Kč.

    Pokud jde o průměrnou sazbu hypotéky, podle Fincentra Hypoindex v prosinci klesla na 1,96 %, zatímco na začátku roku činila kolem 2,44 %.

    Analytici se však domnívají, že nelze očekávat, že sazby hypoték budou i nadále klesat stejným tempem, ale také nelze spoléhat na to, že se hypoteční sazby v roce 2020 přiblíží k rekordním ukazatelům roku 2016 s nejlepším výsledkem 1,77 %. Ale i přesto jsou hypoteční sazby stále velmi atraktivní a je důvod přepokládat, že v blízké budoucnosti bychom neměli očekávat žádné zásadní změny na hypotečním trhu.Analytici také přepokládají, že rostoucí průměrná výše hypotéky naznačuje, že i přes koronovou krizi poptávka po nemovitostech v České republice nadále roste spolu s průměrnými cenami bytů. Je třeba poznamenat, že výrazný nárůst objemu vydaných hypoték je způsoben také tím, že Česká národní banka snížila požadavky na získávání hypoték. Například u hypotéky je minimální povinná úspora nyní snížena na 10 % z předchozích 20 %. Kromě toho se zjednodušily i požadavky na poměr příjmů a měsíční splátky. Současné podmínky na hypotečním trhu jsou nejpříznivější za posledních několik let. Proto je dnes nejlepší čas investovat do nemovitostí.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení