48.jpg

Stále více Čechů dává přednost nájemnímu bydlení

19.9.2021

Cena nemovitostí v Česku stabilně roste, což těší investory, ale vadí těm, kteří o koupi bytu přemýšlejí. V současné době si podle studie Generali Investments CEE 77 % Čechů myslí, že si v budoucnu nebudou moci dovolit vlastní byt. Loni to bylo 62 %.

     Je zřejmé, že vysoké ceny nemovitostí stimulují trh s pronájmy. V poslední době lze pozorovat zvýšení zájmu o nájemní bydlení ve velkých městech, kde jsou nemovitosti převážně dražší.

     Podle analytiků zájem o pronájem roste nejen kvůli vysokým cenám nemovitostí, ale také kvůli změně životního stylu Čechů. Lidé chtějí být flexibilnější a mít možnost se jednodušeji stěhovat, kdyby se změnila jejich životní situace a potřebovali by větší byt, blíže k přírodě nebo v jiné části města. Poté, co COVID-19 přinutil lidi pracovat z domova, lokalita bytu přestala být pro mnohé prioritou a další vybavení, např. klimatizace nebo balkon či terasa, se stalo ještě žádanější. Navíc Češi  jsou nyní ochotni zaplatit za pronájem bytu více než dříve. Mnozí začali trávit veškerý svůj volný čas doma a pohodlné bydlení pro ně hraje významnou roli. Developeři si také všimli trendu rostoucího zájmu o nájemní bydlení a už připravují řadu projektů, kde budou byty určeny výhradně k pronájmu, a nikoliv k prodeji.

     Odborníci poznamenávají, že i přes vysoké ceny nemovitostí poptávka po nich stále roste. Je pozoruhodné, že dnes hlavním kupujícím bytu není mladá rodina, ale investor, který ho plánuje pronajmout. Lze předpokládat, že v nejbližší budoucnosti koupě nemovitosti pro osobní bydlení pro průměrného Čecha bude nedosažitelným luxusem a pronájem se stane jediným možným způsobem života ve velkých městech. Na závěr je třeba říci, že pokud uvažujete o koupi nemovitosti jako investici nebo pro osobní bydlení, pak není v dohledné době důvod očekávat pokles její ceny a neměli byste koupi odkládat. Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme a najdeme pro vás to nejlepší řešení.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení