close-up-men-looking-at-plan.jpg

S každým rokem klesá počet vydaných stavebních povolení v Praze – deficit bytů stále roste a s ním i ceny

13.2.2020

Nemovitost v Praze zůstává velmi atraktivním aktivem a poptávka po bytech stále roste. Mladí odborníci, studenti a profesionálové z různých odvětví se neustále stěhují do hlavního města díky podmínkám pro úspěšný rozvoj a novým možnostem. Kromě toho je Praha jednou z nejpřitažlivějších turistických destinací. Navíc zde jmenovitě otevírá své kanceláře a zastoupení mnoho velkých společností. Ve spojitosti s tím počet obyvatel Prahy každoročně roste

    Podle analytiků se do deseti let do hlavního města přestěhuje nejméně 160 tisíc lidí, což je více než 10 % současné oficiální populace. Na základě toho se dá předpokládat, že poptávka po bydlení v Praze bude mít mimořádně rostoucí trend. Na základě analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) Praha potřebuje ročně 10 tisíc nových bytů, aby byly pokryty její minimální potřeby. Ale očekávané roční doplnění trhu o nové byty je jenom 6 tisíc. 

    Jak lze vysvětlit takový deficit na trhu nemovitostí? Důvodem je především to, že získání stavebního povolení v Česku je poměrně složitý a dlouhotrvající proces. Tato akce trvá v průměru 5,4 roku, po kterém se začíná výstavba objektu, jež se může protáhnout i na 10 let. Jak je vidět na grafu, každý rok je v Praze vydáno stále méně stavebních povolení. A to zase znamená, že nárůst deficitu bytů je nevyhnutelný. Je třeba poznamenat, že z výše uvedených důvodů pokračuje stabilní růst poptávky po bytech, ale jejich nabídka neustále klesá, což s sebou přináší výrazný růst cen nemovitostí. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení