rost.jpg

Česko je lídrem v růstu ceny nemovitostí v Evropě

8.3.2021

Podle Rakouské centrální banky se Česká republika umístila na třetím místě v Evropě podle tempa růstu cen nemovitostí vzhledem k mzdám. Českou republiku předběhly jen Lucembursko a Maďarsko.

    Ceny bytů v Praze překonaly 100 tisíc korun za metr čtvereční a v ostatních městech České republiky dosáhly ceny v průměru 50 až 80 tisíc korun za metr čtvereční. Je však třeba vzít v úvahu, že mzdy mimo Prahu jsou nižší. Podle studie společnosti RealityMix se průměrný nájem bytu v Praze v přepočtu na metr čtvereční pohybuje kolem 300 korun, což je srovnatelné s úrovní cen v hlavním městě Německa – Berlíně. Za poslední rok se ceny nemovitostí v Česku zvýšily o více než 10 procent a od roku 2014 o 84 procent. 

    Stabilní růst cen nemovitostí v Česku je spojen s mnoha faktory. Patří mezi ně snížení hypotečních sazeb a požadavků bank pro získání hypotečního úvěru, zrušení daně z nabytí nemovitosti a řada dalších. Hlavním důvodem růstu cen nemovitostí v České republice je však jejich nedostatek. V poslední době lze pozorovat trend snižování počtu realizovaných objektů. Například v roce 2020 bylo podle Českého statistického úřadu dokončeno 34 tisíc nových bytů, což je o dva tisíce méně než v předchozím roce. Klesá i počet nových projektů. K pokrytí potřeby obyvatelstva v bydlení je třeba stavět více bytů. Vzhledem ke složitosti získání stavebního povolení a dlouhé době trvání procesu se realizace projektů prodlužuje.Nový stavební zákon, který začne platit od roku 2023, by měl snížit byrokracii a urychlit získání stavebních povolení. V tomto ohledu můžeme brzy očekávat vznik dalších zajímavých developerských projektů. Níže se můžete seznámit s hodnocením, které zahrnuje 7 zemí s nejvyšším tempem růstu cen nemovitostí v Evropě vzhledem k mzdám v roce 2020.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení