pexels-rodnae-productions-7414023.jpg

Nedostatek bytů v Praze: co má společného s neveřejnými předprodeji?

1.8.2021

Jak všichni víme, ceny nemovitostí v Praze rostou a nákup bytu se pro průměrného obyvatele Prahy stává stále obtížnějším a komplikovanějším cílem.

     Je také důležité poznamenat, že zvýšení úrokové sazby v praxi nijak neovlivnilo zájem Čechů o koupi bydlení, což zase nenaznačuje možný budoucí pokles poptávky po nemovitostech. Podle analytiků vysoká poptávka vyvolává neustálé zvyšování cen za metr čtvereční. Podle oficiálních údajů zveřejněných developerskými společnostmi jako Skanska Reality, Trigema nebo Central Group se ceny nemovitostí oproti loňsku zvýšily o 10 %, tedy průměrná cena za metr čtvereční v Praze činí v současné době zhruba 118 tisíc korun.

     Ale co způsobilo současnou situaci na realitním trhu? Je to dáno především masivním nákupem nemovitostí investory při neveřejných předprodejích. Jinými slovy, část bytů v komplexech, které jsou momentálně ve výstavbě, je obvykle již koupena před oficiálním zahájením prodeje. Tím pádem běžný kupující nemá možnost si vybrat právě ten byt, který se mu líbí, i když na to má finanční prostředky. Jde o to, že průměrný profesionální investor je schopen kupovat nejméně pět a více bytů v Praze ročně, zatímco průměrný člověk provádí nákup každých 10 let. Podle pražské realitní kanceláře Lexxus se 25 % všech nabízených bytů prodává přes neveřejné předprodeje.

     Jak ale neveřejné předprodeje a hromadné nákupy bytů v Praze ovlivnily stav realitního trhu celkově? Jak již bylo zmíněno dříve, rostoucí trend poptávky vyvolal nárůst cen i u těch nepopulárních typů bytů v Praze, jako jsou pětipokojové, čtyřpokojové a jednopokojové byty. Například cena průměrného jednopokojového bytu v Praze se pohybuje kolem 128 278 Kč za metr čtvereční, zatímco u čtyřpokojového bytu je to 116 315 Kč za metr čtvereční. Jako obvykle jsou nejoblíbenějšími byty na trhu mezi soukromými investory nemovitosti s dispozicemi 2 + kk a 3 + kk.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení