pexels-ignacio-palés-2913864.jpg

Ceny bytů v Praze se meziročně zvýšily o 9,4 %

28.7.2021

V současné době zažívá trh s nemovitostmi v hlavním městě rychlý aktivní růst, který dělá investorům rozhodně radost. Za současnou situací stojí především rekordní poptávka, relativně malá nabídka a dostupné hypotéky.

     Podle oficiálních údajů společností Trigema, Central Group a Skanska Reality, zabývajících se developerskou činností, se v červnu průměrná cena bydlení v Praze oproti předchozímu roku zvýšila o 9,4 % a činí 118 480 Kč za metr čtvereční.

     Byty s dispozicí 1 + kk podle developerských společností výrazně zdražily a dosáhly 128 278 Kč za 1 metr čtvereční. Na druhém místě cenově následují velké pětipokojové byty, které v průměru stojí 123 823 Kč za metr čtvereční. Ceny bytů s dispozicí 2 + kk se pohybují kolem 116 848 Kč za metr čtvereční a za průměrný byt s dispozicí 3 + kk dnes kupující zaplatí 113 079 Kč. Čtyřpokojové byty v Praze v současné době stojí zhruba 116 315 Kč za 1 metr čtvereční.

     Šéf společnosti Central Group poznamenal, že za posledních 9 měsíců lze pozorovat rekordní prodeje bytů. Poptávka se zvyšuje díky levným hypotékám a strachu z toho, že lidé přijdou o úspory kvůli inflaci. Dušan Kunovský také dodal, že v nových komplexech se většina bytů prodává téměř okamžitě – ihned po zahájení prodeje. Za posledních šest měsíců se v Praze prodalo 4 750 nových bytů, což je dvojnásobek loňského výsledku. Největší zájem je o dvou- a třípokojové byty. Podle analytiků bude tento růst pokračovat, protože poptávka výrazně převyšuje nabídku, vydání stavebních povolení trvá příliš dlouho a investoři považují investování do nemovitostí za jeden z nejrozumnějších a nejbezpečnějších způsobů zachování a zvýšení svých úspor. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení