pexels-vecislavas-popa-1571453.jpg

V Česku roste poptávka po malometrážních bytech

22.6.2020

V posledních letech lze v Česku pozorovat, jak malometrážní byty postupně získávají na popularitě. To platí především pro velká města, nicméně takový trend se vyskytuje i v celé republice. Hlavní analytik developerské společnosti Central Group konstatuje, že poptávka po bytech s dispozicemi 3+kk a větších klesá, ale u bytů 1+kk nebo 2+kk naopak stoupá. Například v roce 2015 činil podíl prodejů velkých bytů až 42 %, zatímco dnes pouze 33,5 %.

    Nyní začínají být nejvíce žádané menší varianty – současné nejpopulárnější byty mají dispozice 2+kk a jejich kupci jsou především mladé rodiny a svobodní lidé, kteří ještě nezaložili svou rodinu. Za zmínku stojí také i to, že zůstává trend nákupu velkých bytů v rodinných lokalitách Prahy, zatímco v centrálních částech města se nakupují převážně malometrážní byty. Podobný trend lze pozorovat i v dalších velkých městech Česka.

    Jedním z důvodů růstu poptávky po malometrážních bytech je skutečnost, že ceny v Česku stabilně stoupají a byt ve velkém městě si dnes nemůže dovolit každý. To znamená, že garsonky a jednopokojové byty jsou nejdostupnějším způsobem, jak získat vlastní bydlení. V Česku mají zatím nejmenší nové byty kolem 30 metrů čtverečních a developeři slibují, že taková nemovitost zůstává i přes malou rozlohu pohodlnou k trvalému bydlení. To však neznamená, že v Praze neexistují ještě menší byty. Takové kompaktní varianty se objevují v důsledku rekonstrukce starých budov zejména v centru Prahy, ale je docela obtížné pohodlně bydlet v bytě o rozloze 18–20 metrů čtverečních. Analytik společnosti Central Group se domnívá, že tyto byty obvykle nejsou kupovány k trvalému pobytu, ale jsou využívány ke krátkodobému pronájmu.  

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení