47.jpg

Konec Airbnb v Praze?

30.9.2021

Spory o krátkodobých pronájmech trvají roky. Obyvatelé centra Prahy si stěžují na hluk a chaos od stále se měnících sousedů ve svém domě.

     Jen si představte situaci, že v bytových domech bydlí většinou obyčejní městští obyvatelé: důchodci a lidé, kteří celý den tráví v práci a chtějí si večer odpočinout v pohodlí se svou rodinou. Mnozí mají malé děti, které také potřebují klid. Jenže najednou jejich soused byt prodá investorovi, který se rozhodne "podnikat" a začne ho pronajímat krátkodobě přes Airbnb, což vede k chaosu. Pravidelně si tento byt pronajímají neznámí lidé, např. turisté nebo dělníci. Prakticky každý den v něm bydlí různí hosté, kteří často pořádají večírky.  Je zřejmé, že byt v obytném domě k tomu není určen ani z technického, ani morálního hlediska. Rezidenti potřebují bezpečí, klid a soukromí, „hotel“ navíc musí dodržovat pravidla požární bezpečnosti, požadavky dozorových úřadů, pravidla veřejného pořádku, registrovat hosty a platit příslušné poplatky a daně.

     Pražský stavební úřad ukončil mnohaleté spory a potvrdil rozhodnutí městského úřadu Prahy 1 týkající se krátkodobého pronájmu v jednom z domů v centru hlavního města. Majitel bytu dostal pokutu ve výši 20 000 Kč a zákaz pronajímání nemovitosti až do jejího schválení k užívání jako ubytovacího zařízení. Byt, který je určen k bydlení a má příslušný právní status, by měl být využíván pouze k trvalému pobytu nebo klasickému dlouhodobému pronájmu. Vzhledem k tomu, že byt byl krátkodobě pronajat, nebyl používán podle účelu.  Tuto nemovitost bude potřeba zkolaudovat na „ubytovnu“ nebo „ubytovací zařízení“. Stavební úřady mají na starosti kolaudace a schválení právních náležitostí, týkajících se bytů určených ke krátkodobému pronájmu. Bez těchto změn je pronájem bytu krátkodobým způsobem považován za nezákonný. Usnesení pražského stavebního úřadu již ovlivnilo řešení tohoto problému. Magistrát oznámil, že vedení městských částí začne provádět kontrolu takových bytů. Splnění všech požadavků vyplývajících ze zákona sníží rentabilitu krátkodobého pronájmu oproti klasickým dlouhodobým, a rezidenti konečně budou moci bydlet v pohodlí. Na závěr bychom rádi poradili všem, kteří v současné době nemovitost pronajímají, aby dodržovali zákony a chovali se k sousedům slušně.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení