61.png

Aktuální trendy nájemního bydlení

27.10.2022

V Česku lidé zatím stále preferují vlastní nemovitost k bydlení. Ve vlastních bytech v České republice žije téměř 72 % populace. Tento stav vznikl v předchozích deseti letech, kdy náklady na vlastní bydlení, a hlavně na jeho pořízení, byly levnější, než výdaje za dlouhodobý pronájem.

     Situaci ale změnila současná vysoká inflace a rekordní růst cen nemovitostí v České republice. Rovněž nová pravidla pro poskytování půjček na bydlení a vysoké splátky hypoték do určité míry zapříčinily změnu myšlení uchazečů o bydlení. A proto lze očekávat výrazný nárůst počtu lidí řešících svoji bytovou situaci pronájmem nemovitosti.


     V současné době žije v pronajatých nemovitostech v Česku 22 % lidí (údaje jsou vzaty z průzkumu společnosti Creditas Real Estate z konce předchozího roku). 40 % z nich plánuje zůstat v nájmu trvale a přibližně stejný počet si chce pořídit vlastní byt nebo dům. Většina nájemníků bydlí v bytech (až 88 %), v domě pak 12 %. Obce poskytují pouze 16 % nájmů. Firmy jako pronajímatel jsou zastoupeny 7 %.


     Právě firmy vidí v tomto trendu – pronajímání nemovitostí k bydlení nebo podnikání – příležitost. Jak známo, lidé žádají při dlouhodobém pronájmu bydlení kvalitu, korektní chování a také určitý servis. Pokud toto dostanou, jsou ochotni za nájem a služby i připlatit. Rozhodnutí uchazeče o bydlení pro dlouhodobý pronájem ovlivňuje právě jeho lepší finanční dostupnost (v současné době), flexibilita a nabízený servis s pronájmem spojený.

    Náklady na bydlení tvoří výraznou položku v rodinném rozpočtu Čechů. Pro téměř 62 % nájemníků představuje asi 1/3 rozpočtu. Loňský rok nepřinesl velké změny, 36 % nájemníků se cena za nájem nezvýšila vůbec a růst o 1/5 uvedl každý desátý.

     Průzkum společnosti Creditas Real Estate ukázal, že jednoznačným parametrem při výběru bytu k pronájmu je jeho cena a pak následuje lokalita. Dalším požadavkem (hlavně mladších lidí) je jeho alespoň částečná vybavenost. Preference částečně nebo plně zařízeného bytu souvisí s věkem a vzděláním. Do plně zařízeného bytu chtějí hlavně mladí lidé do 25 let a lidé s vyšším vzděláním (44 %). Tento požadavek je silnější v Praze než v ostatních částech republiky. Nájemní bydlení si lidé hledají většinou sami a přes internet.

     Další faktory, které ovlivňují výběr pronájmu a těsně souvisí s lokalitou pronajímaného objektu, je dostupnost práce a zdravotní péče. Dále následují sociální vybavenost a také kulturní a sportovní vyžití. Proto až 43 % dotazovaných láká bydlení ve větších městech, a to zejména kvůli kratšímu dojíždění do práce, do školy, nebo za kulturou.

     Všechny uvedené údaje jsou celkem očekávatelné. Pronajímání firemních bytů by mohla být zajímavá příležitost i pro naši společnost. Obzvláště lákavý se zdá být koncept pronájmů spojený s dalšími službami, např. v oblastech: právní poradenství, servisní opravy bytů včetně úklidu, služby recepce, případně další služby spojené s péčí o domácnost. Tato myšlenka by si možná zasloužila seriózní průzkum, protože, jak je vidět, nájemní bydlení bude i nadále zaobírat silnější pozici na trhu.

     A jaké jsou ceny nájmů v Praze a dalších městech?
     V Praze stojí m2 v průměrném bytě (rozloha 60 až 80m2) 351Kč/m2. Údaje jsou vzaty z průzkumu Realitymix z poloviny roku 2022. Nejdražší je podle očekávání Praha 1, kde za takovýto byt zaplatíme v průměru 26 302 Kč/měsíc, nejméně stojí nájem průměrného bytu v Praze 4, a to 18 576 Kč/měsíc. V Ústí nad Labem zaplatíme za tento byt 8 017 Kč/měsíc. Ve středních Čechách je nejdražší pronájem průměrného bytu v Jesenici a v okolí Říčan – 17 280 Kč/měsíc, nejlevnější pronájem je možné získat na Příbramsku, např. v Březnici 8 400 Kč za měsíc.

     Pro informaci některé ceny pronájmů v evropských městech:
     Paříž je jasným favoritem pokud jde o ceny nájmů – kdo chce bydlet ve francouzské metropoli, musí počítat průměrně s 29,1 eury za m2. Nad 20 eur zaplatí nájemníci v Oslu, Londýně, Amsterdamu, Trondheimu, Barceloně, Kodani, Lublani a Bergenu. Ve střední Evropě je nejdražší nájemné ve Varšavě (17,9 eur/m2) a v Bratislavě (11,6 eur/m2). Naopak nejlépe jsou na tom nájemníci v rumunském Brašově, slovinské Celje a v bulharských městech Sofie, Varna a Burgas. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení