hypo.jpg

V lednu celkový objem vydaných hypoték přesáhl 20 miliard korun

7.2.2021

Podle statistiky České centrální banky a České bankovní asociace dosáhl celkový objem hypotečních úvěrů vydaných v lednu 2021 částky 20,1 miliardy Kč. Ve srovnání s lednem 2020 činil růst 5,5 miliardy Kč, tedy 38 procent.

    Důvodem je především skutečnost, že se hypotéky stávají dostupnějšími, protože roční procentní sazba nákladů (RPSN) v lednu 2020 činila 2,15 procenta, což je o 0,40procentního bodu méně, než vykazoval tento ukazatel o rok dříve. Za pouhý měsíc – od prosince 2020 do ledna 2021 byla roční procentní sazba nákladů (RPSN) snížená o 0,03procentního bodu. Pro jasné vysvětlení, jak to ovlivnilo dostupnost nákupu nemovitosti, vezměme si jako příklad průměrnou výši hypotéky – tři miliony korun. Ve srovnání s předchozím rokem se tedy měsíční splátka hypotéky snížila o 1 000 korun. V případě dražších nemovitostí splátka hypotéky poklesla ještě více – v poměru k výši půjčky. Trend poklesu hypotečních sazeb lze pozorovat poměrně dlouhou dobu. Vezmeme-li v úvahu poslední tři roky, celkový obrázek vypadá takto. V lednu 2019 byla průměrná sazba hypotéky 3 %, v roce 2020 – 2,36 % a letos můžeme pozorovat sazbu hypotéky 1,93 %. Pro srovnání, v lednu 2009 byla sazba hypotéky 5,74 %.

    Na základě jednoduché aritmetiky můžeme usoudit, že investice do nemovitostí se stávají ještě atraktivnějšími díky nižším hypotékám. A v současné bouřlivé době jsou nemovitosti stále jedním z nejbezpečnějších a nejlikvidnějších aktiv, protože za poslední obtížný rok růst nákladů na byty v České republice činil více než 10 procent. Je obtížné uvést aktiva, která by měla podobný výsledek.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení