240_F_265319498_GzT9ePHGfjw7eozwSfDCA2ecn5Obwjc2.jpg

Oživení nájemního bydlení

13.12.2020

Během řady let je nájemní bydlení spojováno s platformami, jako jsou Airbnb, Booking a další servisy pro denní pronájem bytů. Jen v Praze bylo turistům nabízeno ke krátkodobému pronájmu více než 15 tisíc bytů.

    Pandemie koronaviru a vládní opatření většiny zemí snížily turistické proudy na minimum. A proto na dlouhodobý nájemní trh, který je pro rezidenty, vstoupily tisíce bytů, které byly dříve pronajímány turisty krátkodobě. Prudký nárůst počtu nabídek bytů v centrální části Prahy se značně odrazil na ceně nájemného. 

    Například cena za pronájem v centru Prahy – pár kroků od Václavského náměstí nebo Karlova mostu by mohla být dočasně nižší než v lokalitách vzdálených od centra města. Je však třeba poznamenat, že vzhledem k nedostupnosti vlastního bydlení a nejistotě na trhu práce i nadále pokračoval růst poptávky po dlouhodobém pronájmu mezi rezidenty. Tak ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo v České republice pronajato 12 120 bytů, což je o 35 % více než před rokem. Krize na trhu dlouhodobého pronájmu tak nebyla zaznamenána a ceny zanedlouho měly i nadále rostoucí trend. 

    Je třeba také poznamenat, že díky příznivým podmínkám a nízkým sazbám hypoték spousta českých investorů začala investovat do nemovitostí za účelem dalšího pronájmu. U některých developerských projektů v Praze má tento typ kupujících největší podíl. Kromě toho zájem o nemovitosti v České republice začaly projevovat i velké fondy a investiční společnosti. Například investiční společnost Zeitgeist již koupila 70 bytů a švédská skupina Heimstaden plánuje v příštím roce koupit zhruba tisíc bytů v České republice pro následný pronájem. Existují všechny důvody se domnívat, že na trh s nájemním bydlením začnou vstupovat i velcí hráči v podobě investičních společností, zájem o něj v poslední době jen roste. Investice do nemovitostí stále patří k těm nejspolehlivějším a nejbezpečnějším.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení