tax-planning-concept-with-wooden-cubes-calculator-blue-table-flat-lay.jpg

Jaké změny přinese zrušení daně z nabytí nemovitosti ve skutečnosti?

31.7.2020

Poslanecká sněmovna schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. Ve skutečnosti to bude znamenat úsporu v podobě několika stovek tisíc českých korun při nákupu bytů, což celkově zvýší jejich dostupnost a zároveň pozitivně ovlivní realitní trh. Za zmínku stojí také to, že nový zákon se bude vztahovat i na transakce uskutečněné po prosinci 2019.

    To znamená, že ten, kdo koupil nemovitost na konci roku 2019 nebo později a již zaplatil čtyřprocentní daň, může požádat o její vrácení.

    Připomínáme, že při financování nákupu nemovitostí hypotékou byla vždy možnost snížit daňový základ ve výši zaplacených úroků. Před přijetím zákona maximální výše odpočtu činila 300 000 Kč ročně. Nyní se celková částka, kterou je možné odečíst z daňového základu, sníží na 150 000 Kč. Takovým způsobem celkově ušetřená částka přesáhne 4 %. Tuto situaci si rozebereme na příkladu: Koupíte si byt za 2 500 000 Kč na hypotéku a okamžitě ušetříte na dani 100 000 Kč. Dále můžete při splácení úvěru po dobu 30 let získávat daňové odpočty, které v součtu činí zhruba 155 000 Kč. Celková úspora se tak bude pohybovat kolem 255 000 Kč z částky 2 500 000 Kč, což je asi 10 %. V tabulce jsou jasně uvedeny různé varianty daňového odpočtu v závislosti na ceně bytu a doby splatnosti hypotéky. Také lze v ní vidět i velikost zrušené daně, což samozřejmě může být přínosné pro rozhodnutí o koupi bytu s největším užitkem. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení