pexels-cottonbro-6466488.jpg

Dodatečné zdanění krátkodobých pronájmů Airbnb

24.8.2021

Na začátku srpna projednával Městský soud v Praze případ, který se stal jedné z pražských obyvatelek. Faktem je, že svůj byt pronajímala přes službu Airbnb.

     Finanční správa však usoudila, že v případě denního pronájmu by měla být činnost občanky považována za podnikatelskou – v oblasti služeb spojených s poskytováním ubytování. V této souvislosti byla podána žádost na doplacení příslušných daní a poplatků. Pražský městský soud plně vyhověl žalobě finanční správy a argumentoval tím, že mezi klasickým pronájmem bytu a krátkodobým je velký rozdíl. V případě krátkodobého pronájmu jde především o poskytování řady služeb spojených s nabízením ubytování. Může to být například poskytování toaletního papíru, mýdla, ručníku, úklidu, jídla a dalších služeb hostům. V případě klasického pronájmu je hlavním smyslem vztahu mezi stranami využití bytu k trvalému pobytu za určitou cenu. To znamená, že pronajímatel nebude podnikatelem v oblasti poskytování služeb souvisejících s bydlením, ale bude mít pouze příjmy z další činnosti.

     Je třeba poznamenat, že provozovatelé krátkodobého nájmu musí platit další poplatky fondům sociálního a zdravotního pojištění a také státu DPH ve výši 15 % jejich příjmů, pokud obrat přesáhne 1 milion korun za posledních 12 měsíců. Ti, kteří pronajímají byt klasickým způsobem, jsou od toho osvobozeni, stejně jako od povinnosti platit DPH státu. Když se k dodatečným poplatkům a daním přidá potřeba každodenní komunikace s hosty, stojí za to se zeptat, co je výnosnější: pronajmout byt na dlouhodobý pronájem a nemít starosti a dodatečné náklady nebo riskovat a pronajmout byt přes Airbnb. Rozhodnutí je jen na vás – pokud se rozhodnete pro nákup, prodej či dlouhodobý pronájem nemovitosti, rádi vám pomůžeme.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení