02.jpg

Investovat do nemovitostí, nebo do kryptoměny?

25.4.2021

Na počátku pandemie se více lidí začalo zajímat o to, jak uchránit svůj kapitál v tak nelehké době. Mnozí si řeknou, že za nejlepší investici lze považovat vklad do vlastního podnikání. Nicméně co dělat, když z objektivních důvodů některé podniky nemohou fungovat a mnoho obchodních směrů je na pokraji krachu?

     Je zřejmé, že stojí za to se zamyslet nad investicí do něčeho, co by mohlo přinést stabilní příjem, ale současně by to nevyžadovalo hodně času a speciální kvalifikaci. To vám umožní neodchylovat se od své hlavní činnosti a mít jistotu stabilního příjmu. Dnes skoro každý slyšel slovo kryptoměna.Jedná se o platební systém, který funguje dle principu blockchain.Jednoduše řečeno – jde o virtuální metodu přenosu informací, která probíhá mezi dvěma stranami a na rozdíl od tradičních měn se provádí bez prostředníka v podobě banky. Kryptoměny nejsou regulovány státy a centrálními bankami a jejich kurz se skládá výhradně z nabídky a poptávky. Navíc kryptoměny nejsou oficiální měny a nemusí být přijaty ve formě platby za zboží a služby.

    Po pochopení toho, co je kryptoměna, podívejme se na jeho nejúspěšnějšího představitele – bitcoin.I když byl bitcoin poprvé představen v roce 2009, popularitu získal až v posledních několika letech. Tvůrce bitcoinu není dosud známý.V roce 2016 bylo možné koupit 1 bitcoin za méně než 500dolarů a již v roce 2017 se jeho hodnota přiblížila k 20 000 dolarům.Ale po pravdě řečeno ne na dlouho. V prosinci 2018 jeho cena klesla na 3 000 dolarů. Maximální hodnoty bitcoin zaznamenal 13. 4. 2021, kdy překročil částku 63 000 dolarů.K dnešnímu dni (25.4.2020) ho lze koupit za 48 000 dolarů a za necelé dva týdny přišel o čtvrtinu své hodnoty.Jak můžete vidět, kurz bitcoinu je velmi nestabilní a je zřejmé, že je velmi obtížné předpovědět směr jeho dalšího vývoje.

    Pokud porovnáme investice do nemovitostí v Česku a do bitcoinů, můžeme dospět k závěru, že jejich podstata je diametrálně odlišná. Nemovitost je spolehlivější aktivum, které nepodléhá cenovým výkyvům a jehož roční růst je stabilní. Za rok 2020, kdy svět zaplavila pandemie, vzrostla průměrná cena bytů v Česku o 10 % a od roku 2014 o 84 %. Navíc k tomuto růstu je třeba přidat příjmy získané z pronájmu nemovitostí, což je minimálně 3 % ročně. Vlastník nemovitosti je chráněn zákonem, trh s nemovitostmi je regulován státem a existují právní normy, které pokrývají všechny aspekty v této oblasti. Byt také může být snadno a rychle prodán, vždyť poptávka po nemovitostech je v Česku velmi vysoká a hypotéky jsou v dnešní době poskytovány za rekordně nízké úroky. Důležité je i to, že byt je reálně existující objekt, můžete v něm sami bydlet, nebo ho nechat svým příbuzným. Investice do kryptoměny jsou velmi netransparentní. Neexistují normy práva, které by mohly vyřešit případné spory, je obtížné předpovědět, jak se změní jejich kurz. Bitcoin nemusí být přijat k platbě a jeho ostré vzestupy a pády mohou způsobit nervové zhroucení. Navíc je zřejmé, že banka nebude vydávat úvěr na investice do kryptoměny. Pro ty, kdo mají rádi riziko a nebojí se v jeden okamžik všechno ztratit, může být bitcoin zajímavým aktivem. Ale pro ty investory, kteří potřebují stabilní příjem a jistotu, nemovitosti zjevně vypadají lépe. Každý se musí sám rozhodnout, jakou strategii zvolit a kam investovat. Nicméně souhlasíme s názorem velkého amerického spisovatele Marka Twaina: „Kupujte zemi – vždyť už ji nikdo nevyrábí.“

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení