Vývoj realitního trhu v prvním čtvrtletí 2022.jpg

Vývoj realitního trhu v prvním čtvrtletí 2022

29.4.2022

V prvním čtvrtletí letošního roku nadále pokračoval růst cen nemovitostí v Praze. Průměrná cena na trhu second-hand bytů dosáhla částky 130 tisíc korun za metr čtvereční, u nových staveb cena dosáhla rekordních 167 tisíc korun.

     Podle majitele developerské firmy Trigema je výrazný růst cen způsobený kromě vysoké poptávky i zdražením stavebních materiálů a nejistotou ohledně cen za stavební materiál a pracovní sílu v budoucnu. Rizika developerů se zvýšila, což také způsobuje růst cen. I přesto jsou nemovitosti i nadále vnímány jako skvělá investiční příležitost a bezpečný způsob ukládání úspor.

     V průběhu prvního čtvrtletí začala výstavba 1 935 bytů, z nichž je 85 % v novostavbě a 15 % v rekonstrukci. Jedná se o rekordní počet nových bytů ve výstavbě od roku 2008. Meziročně je růst bytů ve výstavbě 56 %, v porovnání s prvním čtvrtletím 2021. I přesto, že bytový fond roste, poptávka je výrazně vyšší než nabídka. Počet dokončených bytů ve zmíněném období byl lehce přes 1 300 bytů. Nehledě na to, že se začal stavět rekordní počet bytů, počet dokončených bytů v průběhu prvního čtvrtletí byl výrazně nižší v meziročním porovnání s rokem 2021 – o 22,9 %. 

     Rekordní počet prodaných bytů způsobil velmi nízkou nabídku volných bytů v Praze na začátku letošního roku. Koncem prvního čtvrtletí se počet volných bytů lehce zvýšil na 3 200 jednotek. Podle generálního ředitele developerské společnosti Skanska Reality by se nabídka volných bytů musela pro uspokojení dlouhodobých potřeb trhu ztrojnásobit. 

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení