delighted-young-couple-sitting-on-the-couch-surrounded-by-boxes.jpg

Dnes je nejlepší doba k pronájmu bytu

27.4.2021

Pokud jste dlouho snili o pronájmu nového bytu, přestěhování se blíže do centra nebo do prestižnější lokality, pak je nejlepší čas to udělat. Podle poradenské společnosti Deloitte průměrná cena nájemného v Česku klesla o 3,3 % a úroveň cen pronájmu se přiblížila ukazatelům roku 2018. To se však stalo jen na chvíli a v dohledné budoucnosti se situace změní.

    Analytici se domnívají, že to souvisí s několika skutečnostmi. Jedním z nich je pokles počtu turistů, kteří si pronajímali byty krátkodobě. Kvůli pandemii byla zavedena řada omezení volného pohybu. Investoři, kteří pronajímali byty turistům krátkodobě, začali vstupovat na trh s dlouhodobým pronájmem. Vzniklo tak více volných bytů v Praze a v dalších turisticky přitažlivých městech, což vedlo ke snížení cen. Druhým důvodem je přechod studentů na distanční výuku kvůli pandemii. Tím se pronájem bytů, které se nacházejí v blízkosti univerzit, stal dostupnějším.

    Je však třeba poznamenat, že ve městech, kde cestovní ruch není tak rozvinutý a jež nejsou sídlem  univerzit, průměrné náklady na nájem vzrostly. Například v Jihlavě růst činil 5,4 % a v Hradci Králové 5,2 %, ceny dosáhly hodnoty 195 a 221 Kč za metr čtvereční. V Praze průměrná cena nájemného za 1 metr čtvereční činí 287 Kč. Lze tedy konstatovat, že s koncem pandemie se ceny nájmů nejen vrátí na svou předchozí úroveň, ale budou i nadále stabilně růst. Pokud uvažujete o pronájmu nového bytu, nenechte si proto ujít svou šanci, protože existují všechny důvody se domnívat, že v blízké budoucnosti ceny výrazně porostou. Níže se můžete seznámit se změnou cen nájemného v různých částech Prahy a dalších městech.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení