pexels-lukas-590041.jpg

Ceny bytů v České republice se za posledních dvacet let zčtyřnásobily

30.5.2021

Dnes lze na realitním trhu České republiky pozorovat velkou poptávku po všech typech bydlení, ale počet nových developerských projektů není tak velký, jak by si mnozí z nás přáli.

     Vzhledem k tomu, že poptávka výrazně převyšuje nabídku a také vzhledem ke skutečnosti, že se ekonomika České republiky aktivně rozvíjí a láká investory z celého světa, rostou i ceny nemovitostí. Podle Českého statistického úřadu se v letech 1998 až 2020 průměrné ceny bytů v České republice zvýšily 4,25krát. Největší nárůst byl zaznamenán ve Středočeském kraji. Tam se ceny průměrně zvýšily téměř 5,25krát. Stojí za zmínku, že míra inflace za stejné období činila pouze 59,8 %.

     Více než 20 let byl realitní trh pečlivě sledován a nyní můžeme uvést významné roky. V roce 2003 začal aktivní růst cen nemovitostí. Vždyť investoři očekávali, že v roce 2004 se Česká republika připojí k Evropské unii, což zlepší její ekonomické postavení a otevře další příležitosti pro rozvoj země. V roce 2003 došlo k nárůstu zahraničních investic do země a ceny bytů se ve srovnání s rokem 1998 zdvojnásobily. Od roku 2003 do roku 2008 činil růst cen zhruba 60 %. V roce 2008 vypukla světová hospodářská krize, která zasáhla i Českou republiku a vyvolala  u nás hypoteční krizi. To vedlo ke snížení cen nemovitostí v průměru o 18,1 %. Přesto krize nebyla fatální a v následujících letech se česká ekonomika začala vracet do normálu. Od roku 2009 do roku 2016 činil roční růst cen nemovitostí 3,5 %. Od roku 2017 lze v České republice pozorovat stabilní růst hodnoty nemovitostí, což je zhruba 10,7 % ročně. Podle oficiálních údajů realitních společností růst cen bytů v Praze za posledních 20 let činil v průměru 7 % ročně. Pozitivní výsledky vykazují i ​​jiné typy nemovitostí. Průměrný růst cen soukromých domů činil tedy 4,6 % ročně a pozemků 5,2 %. Investice do nemovitostí přinesly své ovoce, protože je těžké si představit jiný finanční nástroj, který by za stejné období vykazoval podobné výsledky. Celou tu dobu bylo navíc možné nemovitosti pronajímat, a mít tak pasivní příjem, což přineslo investorům minimálně ještě pár procent ročně navíc.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení