pexels-mabel-amber-117602.jpg

Růst cen stavebních materiálů se začíná projevovat ve formě zdražení nových bytů

6.7.2021

Dnes můžeme na trhu pozorovat vážný nedostatek stavebních materiálů. Důvodem je narušení dodavatelsko-odběratelského řetězce.

     Během pandemie byly hranice států uzavřeny, což negativně ovlivnilo možnost nákupu stavebního materiálu. To způsobilo jeho nedostatek a vedlo ke zvýšení cen stavebních materiálů o desítky procent. Podle zástupců stavebních firem se cena oceli a izolačních materiálů zdvojnásobila a ceny výrobků ze dřeva vzrostly ještě více.

     Zástupci developerské společnosti Skanska Reality uvádějí, že klienti, kteří již zaplatili za byty, které jsou ještě ve výstavbě, nebudou muset doplácet za zvýšené náklady na stavební materiál. Developer si aktuální situaci s dodavateli vyřeší sám. U projektů, kde zahájení prodeje ještě nebylo oznámeno, se ale předpokládané ceny samozřejmě upraví. Zástupci Central Group a AFI Europe oznámili, že kvůli nedostatku stavebního materiálu nemohou dodavatelé dodržovat termíny a již dohodnutou cenu. To vede ke zpomalení tempa výstavby a neschopnosti vypočítat náklady na stavbu. Developeři prohlašují, že budou schopni dokončit stavbu svých komplexů včas a není třeba se obávat zpoždění zprovoznění bytů. Ale je pravda, že developeři jsou nuceni zahrnovat riziko nárůstu cen stavebních materiálů do plánování a přihlížet k němu při stanovení budoucích cen bytů v projektech, které jsou ve výstavbě. Podle jejich názoru bude tato tendence trvat ještě minimálně rok a v blízké budoucnosti se promítne do zvýšení cen bytů. Je třeba poznamenat, že za posledních 6 let se ceny nových bytů zdvojnásobily. A to v době, kdy se stavebními materiály nebyly takové potíže jako nyní, a zároveň sazba hypotéky byla mnohem vyšší než dnes. Je zřejmé, že pokud přemýšlíte o koupi nemovitosti, nyní je na to nejlepší čas, protože ceny se v blízké budoucnosti ještě zvýší.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení