pexels-jovydas-pinkevicius-2462015.jpg

V Praze se očekává růst cen nájemného

9.8.2021

Každý z nás si uvědomuje, že pandemie měla vliv na trh s pronájmy. Do České republiky jezdí kvůli pandemii covid-19 méně turistů a mnoho studentů se vrátilo do svých domovů, protože studium probíhalo online.

     Mnoho lidí začalo pracovat z domova a už nepotřebovali bydlet v centru města nebo v blízkosti kanceláře. Kvůli tomu vzrostla poptávka po bytech se samostatnou pracovnou a prostorným obývacím pokojem. Před pandemií hrála klíčovou roli při stanovení cen nájmu blízkost bytu k centru města. Během pandemie se o dvě třetiny zvýšil zájem o byty se samostatnou kanceláří, s větší plochou, terasou a v blízkosti přírody. Také nájemníci jsou připraveni připlatit si v průměru 14 % ceny pronájmu za další vybavení, jako je například klimatizace. Pokud nemovitost takové výhody neměla, pak zájem o ni klesal spolu s tržní cenou. To vše samozřejmě ovlivnilo dříve vytvořený realitní trh a tržní cena nájemného se u některých typů nemovitostí snížila. Zejména v Praze klesly průměrné ceny pronájmu dvoupokojových bytů na 14 tisíc Kč.

     V posledních měsících však podle vedoucích řady analytických portálů, jako jsou Bezrealitky.cz, European Housing Services a GarantovanyNajem.cz, bylo možné pozorovat oživení trhu s pronájmy. Podle jejich názoru, vzhledem ke zvýšení cen nemovitostí a stabilizaci ekonomické situace v zemi, je  možné čekat rekordní růst nájemného u všech typů nemovitostí. Šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer předpokládá, že do 12 měsíců lze očekávat, že se průměrná cena pronájmu v Praze zvýší o 20 % a v Brně a malých městech o 10 %. Podle řady analytiků se to skutečně může stát, ale nesmíme zapomínat na to, že pandemie ještě neskončila, a proto je obtížné předpovědět vývoj epidemiologické situace, která může negativně ovlivnit ceny za  pronájem nemovitostí.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení