a-female-hand-operating-a-calculator-in-front-of-a-villa-house-model.jpg

Česko je na druhém místě v tempu růstu nájmů v celé EU

5.1.2020

V České republice během posledních 12 let rostly nájmy čtyřikrát rychleji než v Evropské unii jako celku. Podle údajů Eurostatu vzrostly nájmy v Česku od roku 2007 do třetího čtvrtletí roku 2019 zhruba o 80 %.

    V celé Evropské unii rostly nájmy rychleji jen v Litvě. V letošním roce také vykazuje pětiprocentní růst nájemného. Za zmínku stojí, že v Česku je nadprůměrný podíl vlastnického bydlení ve srovnání s ostatními zeměmi EU. Poptávka po pronájmu však výrazně převyšuje její nabídku. Je to spojeno i s tím, že většina mladých rodin nemá vlastní bydlení.

    Hlavním důvodem tohoto stavu je to, že je v Česku příliš zdlouhavý proces získání stavebního povolení ve srovnání s jinými zeměmi. Tím pádem aktuálně stavěné bydlení prostě nestačí na pokrytí potřeb obyvatelstva. Za zmínku stojí ten fakt, že podle Světové banky z hlediska získání stavebního povolení zaujímá Česko až 157. místo ze 190 zemí. Pro srovnání – sousední Polsko je na 39. místě, zatímco malé Dánsko je na 4. místě.

Používáme k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací & nastavení